Ağustos 28, 2006

FIRINDA MANTARLI KOLAY MAKARNA


Miray' ın bir gün buluştuğumuzda deyim yerindeyse ağzımın suyunun akmasına ( belli etmedim tabi:))sebep olacak kadar güzel anlattığı sonradan aklıma gelince tarifini bir daha anlattırdığım bu kolay mantarlı makarnayı istediğiniz gibi yapabilirsiniz..
ortaya karışık ve lezzetli bir şeyler aryorsanız hemen makarna suyunu koyun ocağa..
ve işte kolay tarif:
Malzemeler:
Tercihen mantı makarna ( evde şu anda hangisi varsa o da olur, rahat olun:))
Bir paket kremalı mantar çorbası
Kaşar peyniri rendesi
Ton balığı

Kaynamakta olan suya makarnayı ilave edin ve haşlayın
Bu arada kremalı mantar çorbasını verilen ölçüden daha az bir suda pişirin, koyu sos kıvamında bir çorbanız olacak
Makarnayı süzün ve kremalı mantarla karıştırın ve içine ton balıklarını ilave edin
Tüm malzemeyi bir fırın kabına alın ve üzerine kaşar peyniri rendesini yayın
200 C de kaşar peyniri eriyene ve kızarana kadar pişirin..
sıcak sıcak servis yapın
afiyet olsun..:)

Ağustos 24, 2006

PARİS GÜZELİ KURABİYE


Malzemeler:
3 yumurta ( Beyazları dışına sürmek için ayrılacak)
1 su bardağı yoğurt
1 paket (250 gr) margarin ( oda sıcaklığında)
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya
Un
Fındık

Yumurta sarılarını, yoğurdu, şekeri, yağı iyice yoğurun,
Kabartma tozunu, vanilyayı ve unu ekleyin,
(Hamur yumuşak bir hamur olacak. Unu yavaş yavaş eklerseniz daha kolay tutturursunuz.)
Hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparın önce yumurta beyazına sonra da fındığa batırarak pişirin.
Yumuşacık çok güzel oluyor deneyin derim..:)
Afiyet olsun..

Ağustos 23, 2006

ÇİĞ BÖREK



"Tatar yemeklerinin çoğunluğunu hamur işleri oluşturuyor. Yemeklerinin neredeyse tamamında et var.Bunlardan en meşhuru ise "çiğ börek". Hamurun içine pişmemiş kıyma koyularak yapılıyor."( www.vatankirim.net)
Çiğ börekle ilgili internette dolaşırken birkaç şey daha öğrendim onları da aktarayım sizlere. Tatarların her yıl baharın gelişini kutlamak için düzenledikleri şenliğin adı "Tepreç" . Bu şenlik her yıl Hıdrellez den sonraki cuma günü yapılır ve bu şenliklerde herkes doyasıya "çiğ börek" yermiş. Şenliklerden en çoşkulu olanı İstanbul da yapılır, bir çok Tatar farklı yerlerden gelerek bu şenlikte toplanırmış.

Aşağıda vereceğim tarif orjinal değil elbette. Orjinalini de bilmiyorum açıkçası, belki de doğrudur:) Bulur bulmaz buraya ekleyeceğim ama..

Malzemeler:
un
su
uz
1 yumurta
kıyma
soğan
karabiber
pulbubiber
sıvıyağ

Un, su, 1 yumurta ve bir tutam tuzla hamuru yoğurun.
Soğanı rendeleyin veya çok küçük doğrayın
Tuz,pulbiber, karabiber ve soğanı kıyma ile karıştırın
Hazırladığınız harcı kaşık yardımıyla ezerek karıştırın bu sırada harcınıza azar azar su ilave edin.
Kıymalar satın aldığınız halde, diş diş kalmamalı, suyu da göz kararı ekleyin, hafif bulamaç gibi bir karışım elde edeceksiniz.
Hamurdan parçalar kopartarak yemek tabağı çapında açın ve içine harcınızdan istediğiniz kadar yerleştirin.
Hamurun yarısını diğerinin üzerine kapatarak yarım ay şeklinde börekler elde edin.
Böreklerin kenarlarını küçük küçük kıvırarak kapatın ve kızgın sıvıyağda altın sarısı rengini alıncaya kadar kızartın.
Sıcak sıcak servis yapın
Afiyet olsun..

Not: Isırırken dikkat edin, sıcakken ısırdığınız an içindeki kıymanın bütün buharı ağzınızın içine doluyor.. bu enfes tabii ama yanmamak lazım.. bunun için yanına kesinlikle buz gibi bi ayran da yapın

Ağustos 22, 2006

YENİ BLOG REKLAMI !

SICAK ÇORBA BULUNUR! blog hayatına başlamıştır.
Duyurulur!:)

HAFTASONU ÇALIŞTIK DURDUK




Havalar öyle sıcak ki mutfağa girmek gerçekten imkansız, fırından ve ocaktan yayılan ısı, sıcaklığı 3-4 C daha artırıyor nerdeyse.. evin içinde ayrı mevsimler yaşanıyor.. salon mevsim normallerindeyken mutfak ve çevresinde kavurucu sıcaklar yaşanıyor.
Hal böyleyken bile bizim evde faaliyet durmadı haftasonu.. cumartesi misafir, pazar da yolculuk olduğu için fırın mütemadiyen çalıştı. Cumartesi gelen kuzenlerim icin hemencecik kolay tarafından kafadan bi kek yaptım ama kek daha sıcakken tükendi nerdeyse.. o keki o kadar sıcak nasil yediler bilmiyorum:) ( sanırım biraz güzel olmuştu:))
pazar günü güzel kardeşlerim, memleketimin birbirinden farklı güzel köşelerine hereket edeceklerdi, eh tabi bazı "eh şu da olsaydı, bunu da yesek, şundan yanıma alsam.." gibi cümleler kuruldu. Annem de dünden razı.. Sanırım her şey annemin " size ne yapayım?" diye sormasıyla başladı. Şimdi bu kadar yazdım yazdım, iki tarif çıkacak karşınıza.. eh be elif bu kadar sözü bu iki tarif için mi ettin diyeceksiniz ama inanın hepsi sıcaktan.. çenemin düşüşünü de sıcağa bağladım ya.. :)
Zeytinli poğaça, paris güzeli ve daha önceden yapılmış tarifini vereceğim çiğ börek ( sıcakta yapılmaması tavsiye edilir ama bizi durdurmayan bir tavsiye:))

Ağustos 15, 2006

CHEESEE CAKE DENEME-1 VE SANIRIM SON


Uzun zamandır denemek istiyordum cheesecake yapımını.
portakalagaci ve pastacı nın cheesecakelerine ve Lezzet dergisindeki bir kaç tarife baktim kafama gore bir şeyler uydurdum.. tadı güzel gerçekten hafif ama farkına vardim ki tek kişilik yapmam gerekecek bundan böyle, sevmedi kardeşlerim..
Şu şekille olan problemimi de bir an önce çözmem lazım, yok mu bunun ilacı falan şöyle hap şeklinde , alıyosun, değme cheflere taş çıkartıyorsun..( o kadar da değil ama, bari gözüme güzel gözüksün.:))

Malzemeler
2 paket eti burçak bisküvi
3-4 çorba kaşığı tereyağı
1-1.5 paket krema peyniri
200 ml süt kreması
1 avuç vişne
1 tatlı kaşığı pudra şekeri

Bisküvileri un gibi incecik kırdıktan sonra eritilmiş tereyağını üzerine ekleyin ve kelepçeli bir kalıbın tabanına döşeyin.Buzdolabına kaldırın
Süt kremasını çırparak kabartın ve başka bir kapta çırptığınız krema peynirinin üzerine ilave edin,pudra şekerini lave edip biraz daha karıştırın ve buzdolabına kaldırın
Kremanız sertleştikten sonra çekirdekleri çıkartılmış vişneleri kremaya ilave edip kalıbınızın içindeki bisküvi tabanının üstüne yayın.
Buzdolabında 1-2 saat bekletip soğuk olarak servis yapın.

Not: isterseniz bisküvi karışımına da şeker ilave edebilirsiniz.

Ağustos 14, 2006

KIZARMIŞ PATLICANLI SALATA




Bir kaç gün önce verdiğim tarifteki nefis
patlıcanı
salatada kullanmaya karar verdim ve gerçekten daha da bi nefis oldu..:)
Yapımı ve tüketimi çok çabuk oluyor haberiniz olsun.
Salatayı olabildiğince sade yapmaya çalıştım, patlıcanın tadı her şeyi bastırıyor zaten.

Malzemeler:
1 adet patlıcan tava usulu yapılmış patlıcan
1 küçük boy kırmızı soğan
2-3 marul yaprağı
zeytinyağı
tuz, pul biber
2-3 damla nar ekşisi

Mısır unuyla kızarttığınız patlıcanları küp küp kesin
Kırmızı soğanları halka halka doğrayın
Marul yapraklarını yıkadıktan sonra elinizle iri iri parçalayın
Derince bir kapta tüm malzemeyi karıştırın, üzerine zeytinyağı, baharat, tuz ve nar ekşisini ekleyerek servis yapın
Afiyet olsun..

Ağustos 13, 2006

PATLICAN TAVA


Annemin sık sık yaptığı nefis bir patlıcan yemeği..
Frında veya yağsız tavada oldukça hafif, super lezzetli (daha nasil anlatayım bilmiyorum) bir patlıcan harikası..


Malzemeler
Bol patlıcan
Mısır unu
tuz
isterseniz biraz sıvıyağ

*Patlıcanları alacalı soyduktan ve yıkadıktan sonra, alt kısımlarından artı isareti şeklinde sapına kadar kesiyoruz. ( yani 4 parçaya ayırıyoruz ama sapına kadar kestiğimiz için, bütün şeklinde kalıyor)
*Kaynayan suda yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz, haşlama suyuna arzuya göre tuz ekleyebilirsiniz
*Patlıcanlar haşlandıktan sonra, suyunu süzüyoruz, elimizle hafif düzleştirerek herbir patlıcanı mısır ununa buluyoruz ve kızdırdığımız tavaya diziyoruz.
*Arkalı önlü kızarttıktan sonra sıcak sıcak servis yapabilirsiniz

NOT: Patlıcanı mısır ununa bulama aşamasında mısır ununa istediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz.

FIRINDA KAŞARLI DOMATESLİ SOSİS



Pazar kahvaltısı için, Gül yengemin sofrasındaydık.. Yazın en keyifli kısmı sanırım, balkonda kahvaltı yapabilmek, hele hele balkonunuza uzanan ağaçlar ve bahçede gül kokuları varsa.. Yengemin bizim için hazırladığı fırında sosis enfesti..
(Tarif : Zübeyde Abla' ya ait)
Malzemeler:
Parmak sosis
2-3 yeşil biber
2-3 domates
Kaşar peyniri
Çok az sıvıyağ

Sosisleri iki parçaya ayırmadan boyuna kesin,
Sosilerin ortalarına bir dilim kaşar peyniri yerleştirin ve sosileri fırın tepsisine dizin
200 C ye ayarladığınız fırında sosisleri pişirmeye başlayın
Bu arada, küçük bir tencereye kabuklarını soyduğunuz domatesleri ve biberleri küçük küçük doğrayın, sıvıyağ ile bir iki taşım kaynatın
Hazırladığınız domates sosunu fırın tepsisine dizdiğiniz sosilerin üzerine dökün ve
5-10 dakika daha sosileri pişirin.
Sıcak Sıcak yemeniz tavsiye edilir
Afiyet olsun
Güzel pazarlar..

Ağustos 08, 2006

Bayat Ekmekten Pizza


Eda,dün akşam evdeki bayat ekmeklerden pizza yapmıştı.
Tarif annemin tarif defterinden, Eda buna benzer bir tarife internette daha önce rastladığını söyledi ama bulamamış tekrar, tarif tamamen size kalmış zaten..istediğinizi ekleyebilirsiniz.

Malzemeler:

Evdeki bayat ekmekler ( küp küp doğranmış)
Yumurta
Süt
Sıvıyağ
Kaşar peyniri
Sosis
Sucuk
Zeytin
Domates
ve başka ne isterseniz.

Ekmekleri bir tepsiye yerleştirin,fazla boşluk kalmasın aralarında.
Üzerine başka bir kapta çırptığınız süt,yağ ve yumurtayı gezdirin.Ekmeklerin ıslanması lazım. Bu yüzden süt,yağ ve yumurta miktarını ekmek miktarınıza göre ayarlamasınız.
Islanan ekmeklerin üzerine malzemeleri yerleştirip fırına verin
Ekmekler kızarmaya başladığında rendelenmiş kaşar peynirini pizzanın üzerine ekleyin,
5 dakika daha fırında bırakın ve sıcak servis yapın.
Afiyet olsun..