Haziran 12, 2007

MEYVELİ TARTOLET


Liseden beri arkadaşım Hatice.. epeyce bir zaman olmuş yani.. Şimdi ne alakası var diyebilirsiniz şu yukarıdaki fotoğrafla. Hatice ye gittiğim bir akşam üstü yine işten çıkmış koştura koştura eve yetişmeye ( ondan önce kapının önünde oluyorum genelde:)) çalışırken pastaneden alıp gelmişti bu küçük tartoletlerden. O gün bayıla bayıla yedik bunları. Sonraki gunlerde ben de alıp yemeğe başladım bu minik nefis şeylerden. Bir gün alırken adını da sordum, ben minik, küçük tartolet deyip duruyordum da var mıydı başka adı acaba? Pastanedeki beyfendi "pötifur" dedi, yazılışını soramadım tabi ama okunuşu boyle:) sonra bir iki kitaba baktım "meyveli tartolet" diye tariflerini buldum. ama pastanedeki beyfendinin söylediği de yalan değildi hani "petit four" diye bir şey de vardı. Genelde yemeklerin sonunda ikram edilen tek lokmalık fransız tatlılarına deniyormuş ( kelime fransızcadan geliyor ama tatlılar fransaya özgü kalmamış,tek en fazla iki üç ısırıkta yenilebilen tüm kek ,pasta çeşitleri için kullanılır olmuş), eee bu kadar teorik bilgi yeter dedim, denemeye karar verdim. Tuğrul Şavkay ın Tatlı Kitap' ında buldum bir tarif. Tarifdeki miktarları ben tartıyla ölçmedim, göz tartımı kullandım sonuç fena olmadı. Kreması tam pastanede yediklerim gibi oldu. Ama ben üzerlerine jöle sürmeye çok üşendiğim için jölesiz öyle hapur hupur yedik , zaten çok kalmadı. ama çabuk yumuşadı tartolet hamuru, pastanedekiler bu kadar çabuk yumuşamıyordur zannetmiyorum. onun da çaresine bakıcam bir sonraki denemede. Bu tariften yaklaşık 30 tane çıktı. ( tarifte 10 adet yazıyordu sanrım benim tartolet kalıplarım çok küçük)


Malzemeler


60 gr margarin

100 gr un

150 gr pudra şekeri

25 ml su

Fırını 175 C ye getirip ısıtın, margarin+un+şeker+su yu bir kapta yoğurun. Kalıplarınızı yağlayın. Kalıplara hamuru yerleştirin. Fazlalıklarını temizleyin. Bir çatalla kalıplardaki hamurunuzun ortalarını delin.Sıcak fırında altın sarısı olana kadar pişirin. ( hemen altın sarısı oluyorlar dikkat!, benimkiler kömür karası oldu )

Kreması için :

(Miktarların 2 katını kullandım)

18 gr un

10 gr nişasta

60 gr şeker

200 ml süt ( tarifin orjinalinde 20 gr süttozu,200 ml su yazıyordu)

1 yumurta

1 tutam vanilin

tüm malzemeleri çırpma teliyle çırparak pişirin. Soğumaya bırakın. Krema sıkma torması ile tartoletlerin içlerini doldurun. üzerlerine arzu ettiğiniz meyveleri yerleştirin. Üzerine hem meyvelerinizin kararmaması hem de hoş görünmesi için jöle sürün.

Afiyet olsun..

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Bahsi geçen şahane tartoletlerin %60 ını yiyen kişi olarak şunu söyleyebilirim ki bunlar çantada taşınmalı, fırsat bulundukça yenmeli. Ellerine sağlık elif çok çok çok çok lezzetli olmuşlardı. eee..şey bi daha ne zaman yaparsın?

sevdamavisi dedi ki...

İç geçirdim birden. yaz mevsiminde meyveli tarifleri çok seviyorum. ellerine sağlık çok güzeller. sevgiler

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık canım gerçekten çok güzel görünüyor. Tam yapmak için kalktım bide baktım tartımın pili bitmiş :(( ama en kısa zamanda deneyeceğim....