Şubat 05, 2007

BADEM BÖREK


Ben de ilk duyduğumda "eee bademler nerde?" demiştim:) Bademli börek diye algılanabiliyor, yani öyle zannettiyseniz dert etmeyin. Mayalı hamurdan yapılan böreğe şekli gereği bu isim verilmiş, puf puf yumuşacık poğaça tarzı bir börek. mutlaka sıcakken tüketin..
Bu tarif de sevgili hocamız Ayşe Tüter e ait, kursta hep birlikte yaptıklarımızdan sadece biri. Bunu sık sık tekrarlamamın sebebi, kursta yaptıklarımızın sadece benim tarafından yapılmadığını vurgulamak. Emeği geçen 10-15 kişi var,ne iki de bir kurs kurs deyip duruyor demeyesiniz:)


Malzemeler
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı ılık su
2 adet yumurta
1 çorba kaşığı dolusu yaş maya
1 çorba kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
200 gr margarin (eritilmiş soğutulmuş)
Yarım kalıp beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
1 kapta peyniri, ince kıyılmış maydanoz ve 1 yumurta akını iyice karıştırın
Yaş mayayı su ve süt ile karışımda eritin, 1 çorba kaşığı şekeri ilave edip 10 dakika bekletin
Hamur yoğurma kabına biraz un koyun ( ortasını havuz şeklinde açın) üzerine yoğurt, sıvıyağ, yumurta ve un ilave ederek yumuşak bir hamur yapın, tuzunu ilave edin
Hazırladığınız hamuru 4 bezeye ayırıp 10 dakika dinlendirin
Her bezeyi servis tabağı büyüklüğünde açıp aralarına eritilmiş soğutulmuş yağı sürerek üstüste koyun
Üst üste koyduğunuz servis tabağı büyüklüğündeki yufkaları rulo yapın ve üzerini örterek buzdolabında 1 saat bekletin


Rulodan verev şekilde 1 parmak kalınlığında parçalar kesin

Kesilen parçaları çay bardağı büyüklüğünde açın
Açılan tarafını ters çevirerek peynirli malzemeden hamurun ortasına koyun ve kapatın
Elinizle hafif yuvarlayarak badem seklini verin

Üzerine biraz sıvıyağ ve yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış ( 200 C) fırında pişirin
Afiyet olsun


2 yorum:

Summer dedi ki...

Sevgili Elif, Resmini gördüğüm günden beri bu böreğin tarigini yayınlamanı bekliyordum. Çok teşekkürler tarifi yazdıgın için. Sadece bir sorum olacak. Resimdeki (pişmiş hali) böregin şekli sanki daha farklı salyangoz kabuguna benziyor.. !

elif dedi ki...

summer merhaba,
mayalı bir hamur olduğu için fırında alacağı şekil değişik olabiliyor:) 3 parça halinde açılan hamur üst üste koyulup sarılınca , kesildiğinde bahsettiğin şekilde katlar oluşuyor:) sen salyangoz börek de diyebilirsin, ama çok iştah açıcı olacağını zannetmiyorum..:))