Mart 21, 2006

Neslişah Sultan' ın Saray Limonatası


YE#8 için çoktan hazırlamış ve kötü fotoğraflamış olduğum limonatayı şehir dışında olduğum için zamanında ekleyemedim, o kadar da sabırsızlanmıştım,zamanında eklemek istemiştim ama olmadı neyse, bi daha ki sefere..
Tarif geçen hafta aldığım Tuğrul Şavkay'ın Osmanlı Mutfağı adlı kitabından.
Tarif, Sultan Vahideddin'in torunu olan Neslişah Sultan tarafından bir sohbet sırasında veriliyor.
Muhteşem bir içecek diyebilirim, yaz gelmedi ama ben dolaptan eksik etmiyorum.
Kola da neymiş, naneli limonatanın verdiği ferahlık hiç birşey de yok..!

Malzemeler
8 Limon
2 lt. su
400 gr şeker
(1 3/5 su bardağı)
2 bağ taze nane
(yalnızca yaprakları)

Hazırlanışı:

*Limonların suyunu sıktıktan sonra suyu katıp karıştırın
*Nane yapraklarını toz şeker ile birlikte demir havana koyup macun kıvamına gelene kadar dövün. Çift katlı bir tülbente koyun.
*Tülbentteki naneleri limonatanın içine salın. Bir kaşıkla tülbenti ezerek nane aromasının limonataya geçmesini sağlayın. Bu işlemi tekrarlayarak,limonatayı buzdolabında 2 saat kadar dinlendirin.
*İçinde nane olan tülbenti çıkarıp, limonataya gerekiyorsa şeker ekleyin.

4 yorum:

satine dedi ki...

bunda limonun kabugunun rendesi vb kullanilmiyor mu?

eliff dedi ki...

merhaba satine,
bu tarifte kullanılmamıştı limonun kabuğu ben de tarife sadık kalmayı tercih ettim. ama babamın eskiden yaptığı limonatalarda kabukları da kullandığını hatırlıyorum. öğrenir öğrenmez yazarim.

Adsız dedi ki...

Sevgili Elif, benim bloglara aşinalığım daha yeni, benden tecrübeli olan ablam tarifini yaz başında almış ve yaz boyunca nerdeyse hergün 2 litre yapıldı yapıldı içildi, kızlar (benimki 12, ablamınki 10 yaşında, Ece ile Gülce) içmeye doyamadılar. 8-10 yıl önce her aksam 2 litre kola içilen evimize 3-4 yıldır hiç kola ya da gazlı içecek girmiyor. Dışarda da içmiyoruz, eksikliğini de duymuyoruz:) Kış ayları için önereceğin başka içecek tarifin var mı? 15 gün sonra misafirim gelecek ve ben sadece yiyeceklerde değil içecek olarak ta özel birşey sunmak istiyorum.:) en iyi dileklerimle
Fatma Sılan

eliff dedi ki...

Fatma Hanım tariflerden birinin bile denenmiş ve sevilmiş olmasi benim için çok büyük mutluluk, işe yaradiğina çok sevindiğimi belirtmek isterim. Bu limonata gerçekten harika oluyor, biz de yaz boyunca oldukça fazla tükettik. Sıcak içecek olarak elimde bir tarif yok ama araştiricam sizin için umarim buluruz bir şeyler. Kizlariniza ve ablaniza selamlar
sevgiler
elif