Ağustos 23, 2006

ÇİĞ BÖREK



"Tatar yemeklerinin çoğunluğunu hamur işleri oluşturuyor. Yemeklerinin neredeyse tamamında et var.Bunlardan en meşhuru ise "çiğ börek". Hamurun içine pişmemiş kıyma koyularak yapılıyor."( www.vatankirim.net)
Çiğ börekle ilgili internette dolaşırken birkaç şey daha öğrendim onları da aktarayım sizlere. Tatarların her yıl baharın gelişini kutlamak için düzenledikleri şenliğin adı "Tepreç" . Bu şenlik her yıl Hıdrellez den sonraki cuma günü yapılır ve bu şenliklerde herkes doyasıya "çiğ börek" yermiş. Şenliklerden en çoşkulu olanı İstanbul da yapılır, bir çok Tatar farklı yerlerden gelerek bu şenlikte toplanırmış.

Aşağıda vereceğim tarif orjinal değil elbette. Orjinalini de bilmiyorum açıkçası, belki de doğrudur:) Bulur bulmaz buraya ekleyeceğim ama..

Malzemeler:
un
su
uz
1 yumurta
kıyma
soğan
karabiber
pulbubiber
sıvıyağ

Un, su, 1 yumurta ve bir tutam tuzla hamuru yoğurun.
Soğanı rendeleyin veya çok küçük doğrayın
Tuz,pulbiber, karabiber ve soğanı kıyma ile karıştırın
Hazırladığınız harcı kaşık yardımıyla ezerek karıştırın bu sırada harcınıza azar azar su ilave edin.
Kıymalar satın aldığınız halde, diş diş kalmamalı, suyu da göz kararı ekleyin, hafif bulamaç gibi bir karışım elde edeceksiniz.
Hamurdan parçalar kopartarak yemek tabağı çapında açın ve içine harcınızdan istediğiniz kadar yerleştirin.
Hamurun yarısını diğerinin üzerine kapatarak yarım ay şeklinde börekler elde edin.
Böreklerin kenarlarını küçük küçük kıvırarak kapatın ve kızgın sıvıyağda altın sarısı rengini alıncaya kadar kızartın.
Sıcak sıcak servis yapın
Afiyet olsun..

Not: Isırırken dikkat edin, sıcakken ısırdığınız an içindeki kıymanın bütün buharı ağzınızın içine doluyor.. bu enfes tabii ama yanmamak lazım.. bunun için yanına kesinlikle buz gibi bi ayran da yapın

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Elifcim, ben de anne tarafindan cogunlugu tatar az kismi cerkesim. Benim annem de ara sira (calistigi icin) hafta sonlari cig borek yapardi. Su anda agzim sulandi yahu. Yalniz annem ince dogranmis carliston biber de eklerdi. Nefis olurdu, cok tavsiye ederim. Canim istedi yapmam lazim. Hatirlattigin icin cok tesekkur ederim.

eliff dedi ki...

Merhaba Cagla,
tavsiyen icin cok tesekkur ederim. Hic aklıma gellmemisti ama bir daha ki yapışımda farklı tariflere bakmayı düşünüyordum belki değişik yapan vardır diye. Ben ne zamam fotoğrafına baksam canım istiyor şu çiğ böreği:) Başka değişik tafileriniz varsa öğrenmek isterim.
sağlıcakla kal..

Kadriye dedi ki...

Merhaba Elif,

cig böregi bizde yapariz, görünüsü aynidir, genellikle peynir ve maydanozla doldururuz, bizde (cerkes) adi haluzdür ... ben cok severim, bundan sonra birde senin yaptigin gibisini deneyeyim

Kadriye dedi ki...

Merhaba Elif,

biz (cerkes) bunun peynirli maydanozlusunu yapriz, görünüsü aynidir...sicak sicak yemesini ben cok severim,bundan sonra birde sizin yaptiginizi deneyeyim...

eliff dedi ki...

Merhaba Kadriye,
Blogun hayırlı olsun:)
Haluz da yağda mı kızartılıyor?
Görüntü olarak aynı dediğin gibi içinde peynir ve maydanoz olanını sac üstünde yapılırken görmüştüm.
Blogunu ekledim bile linklere..
görüşmek üzere..

Adsız dedi ki...

elif, ben de Turk tarifi biraz az bulunur, zira 30 senedir yurt disindayim. Ana yabanci tarifler dersen surusune bereket, buranin t

abiriyle kulaklarimdan fiskiriyor.

eliff dedi ki...

yabanci tarifleri denemeye hiç cesaret edemedim açıkçası, çoğu malzeme ya türkiye de bulunmuyor ya da ölçüler tutmuyor.. ( ama annemin malzemeleri arasında cup ölçülerini buldum:) artık birşeyler deneyebilirim)
senin denediğin şeylerle başlayabilirim aslında.. :)maillerini bekliyorum..
elifkurabiyee@gmail.com